info@big-geo.se

More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
seminarium
webbinarium
projekt
result
a
M

More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
seminarium
webbinarium
projekt
result

Nyhet

Numeriska modeller – ett verktyg som ger relevanta prognoser

Numeriska modeller använder vi i allt större utsträckning i vår projektering. De är i många fall ett “enkelt” verktyg för att förstå konstruktionen och omgivningen. Men hur mycket forskning krävs för att få en modell som ger relevanta prognoser?

@Minna Karstunen gav vid BIGs webbinarium en kort version av sin Key-note lecture från 10th NUMGE-2023. Åhörarna fick en insikt i att lera är inte bara lera, inte om man zoomar in och tittar i den lilla skalan🔍. Där finns en hel del kantiga kvarts partiklar som påverkar Göteborgs lerans egenskaper. Historia med inlandsis och framtiden med klimatförändringar påverkar båda behovet av att utveckla modeller som på ett relevant sätt kan fånga lerans beteende och ge rimliga prognoser för framtida beteende.

Olika spänningsvägar (beroende på vad vi gör med leran), anisotropi, förkonsolidering, spänningsnivå är bara några av alla de faktorer som måste hanteras. Presentationen visade hur Chalmers systematiskt arbetat med olika faktorer i flertalet forskningsprojekt, som ni gör att det finns en modell som kan hantera väldigt mycket!

Härligt – då är det bara att använda! 👍😉

Nja, det krävs en relevant kalibrering (utifrån laboratorieundersökningar på prover med rätt kvalitet) och kompletteringar med installationseffekter. För att klara det så krävs en kompetens, så kanske krävs för några av oss först en uppdatering av våra kunskaper? Eller vad tror du?

Åter till frågan – hur mycket forsknings krävs för att få fram en modell? Svaret är MYCKET och det finns fortsatt ett behov av mer.