Hur fungerar egentligen sulfidjord?
Hur ska jag beakta hållfasthet och deformationsegenskaper i mina analyser?
Nu finns rapporten från BIG projektet A2017-17 publicerad. Projektet som har drivits av Bo Vesterberg och Mattias Andersson på SGI, presenterar resultat från en mångårig kunskapsuppbyggnad. Karin Spett har varit Trafikverkets FoI-handläggare.
Några av slutsatserna för finkorniga sulfidjordar är:
- Det är möjligt att för en bank genomföra en prognos av sättningens och portryckets storlek och tidsförlopp och uppnå en rimlig precision i resultaten.
- De uppvisar en tydlig hållfasthetsanisotropi, där odränerade skjuvhållfastheten i aktivriktningen är tydligt högre än i passivriktningen och direkta skjuvriktningen.
- Kvoten mellan odränerad skjuvhållfasthet och vertikala förkonsolideringstrycket är för aktiva triaxialförsök och direkta skjuvförsök något högre än för oorganiska svenska leror.
- Stora sättningar och en väsentlig tillväxt av odränerad skjuvhållfasthet kan ske i fält redan för spänningsökningar under ursprungligt förkonsolideringstryck.
- Beaktande av hållfasthetsanisotropi och hållfasthetstillväxt i sulfidjordar vid bärförmåga- och stabilitetsberäkningar kan påverka (kan vara gynnsamt) det slutliga valet av grundläggningsmetod.
Vill du veta mer om hur man kommit fram till slutsatserna kan du ladda ner rapporten och/eller ta kontakt med någon i projektgruppen.